„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych
realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Ambasador
Kampanii

Szef kuchni, Sebastian Gołębiewski, dzieli się
z nami swoim doświadczeniem, tworząc
oryginalne przepisy z wykorzystaniem naszych
produktów bio. Mamy nadzieję, że stanie się dla
Was inspiracją i zachęci do kulinarnego
eksperymentowania.

Cel operacji:

Promocja produktów wytwarzanych przez grupę producentów (mąka łubinowa
bioQlinar, mąka lniana pełnotłusta brązowa bioQlinar, mąka lniana pełnotłusta złota
bioQlinar, mąka gryczana bioQlinar, mąka z gorczycy bioQlinar, imbir (proszek)
bioQlinar, błonnik jabłkowy bioQlinar, błonnik gryczany bioQlinar, błonnik
z czarnego bzu bioQlinar, błonnik aroniowy bioQlinar, pszenica zwyczajna ozima
(ziarno) oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości,
w ramach którego te produkty zostały wytworzone (System Rolnictwa Ekologicznego).

Planowane efekty kampanii:

Zwiększenie rozpoznawalności produktów ujętych w opisie operacji. Działania
informacyjne i promocyjne opisane w niniejszym opisie operacji skierowane są do
konsumentów (grupa docelowa: świadomy konsument 25+, zarobki średnie+, głównie
mieszkańcy miast) w szczególności w celu zapoznania ich z produktami wskazanymi
we wniosku o przyznanie pomocy oraz zwrócenia uwagi na specyficzne cechy
produktu. Dotarcie do konsumenta ma na celu zwiększenie wiedzy w zakresie
wysokojakościowej produkcji, a tym samym wzrost popytu na te produkty.

Naturalne,
ekologiczne
mąki BIO

Jeśli cenisz sobie naturalną żywność pochodzącą
z polskich upraw, sięgnij po najwyższej jakości mąki
BIO. Mąka łubinowa, lniana, gryczana oraz z gorczycy
bioQlinar to wyjątkowe produkty ekologiczne,
dzięki którym wzbogacisz swój jadłospis o cenne
składniki odżywcze. Mąki BIO to pełnowartościowe
artykuły spożywcze od sprawdzonego dostawcy
nie znajdziesz w nich polepszaczy smaku lub
emulgatorów. Wyróżniają je składniki BIO
pozbawione konserwantów oraz chemicznych
dodatków pochodzące z upraw, które nie stosują
sztucznych nawozów. Wybierając te produkty, stawiasz
na naturalną żywność, wartościową dla Twojego
organizmu.

Błonniki
   BIO

Błonnik jest niezwykle ważnym elementem prawidłowego odżywania i troski o zdrowie – to właśnie on pomaga oczyszczać organizm oraz wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.6,7,11 Błonnik z czarnego bzu, jabłkowy, gryczany i aroniowy bioQlinar to produkty nadzwyczajne. Dzięki unikalnej technologii produkcji błonniki te są niezwykle rozdrobione i dzięki temu uzyskują niesamowite właściwości kulinarne. Mogą być wykorzystywane również jako niskokaloryczny zagęstnik do dżemów, sosów, kremów, zacierek, a także jako dodatek do panierek czy też świetny środek teksturotwórczy nadający puszystość wybranych potraw.

Ważne właściwości
błonnika to również:

Imbir
 BIO

Imbir od wieków jest jedną z najbardziej cenionych
przypraw. Imbir w proszku wspomaga trawienie oraz
spalanie tkanki tłuszczowej. Jest niezbędnym
dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej, którym dodaje wyrazistego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu.

Pszenica
   BIO

Pszenica zwyczajna uprawiana na wieloletnich
certyfikowanych polach ekologicznych z zachowaniem
dobrej kultury rolnej oraz dbałości o żyzność
i urodzajność gleby w prawidłowym i zrównoważonym
płodozmianie. Zawiera wysokie zawartości parametrów
jakościowych takich jak białko, gluten, skrobia czy
gęstość warunkujące wysoką wartość przemiałową oraz
wypiekową z jednoczesnym brakiem występowania
szkodliwych pozostałości – chemicznych środków
ochrony roślin.

Gotuj z naszym
ambasadorem marki!

Sprawdź, co w praktyce można wyczarować
z naszych niezwykłych produktów BIO.

Przepis na gofry łubinowe:

Szef Kuchni Sebastian Gołębiewski zdradza przepis na Gofry Łubinowe. Obejrzyj film i przekonaj się, jak w prosty sposób wyczarować zdrowy i smaczny deser na bazie mąki łubinowej bioQlinar.

Nasze produkty BIO otrzymały prestiżowy certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Jest to jedyny obowiązcujący na terenie Unii Europejskiej certyfikat
potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktów. Certyfikat ten gwarantuje
również najwyższą jakość oraz stale kontrolowaną, bezpieczną żywność.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych
realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Dodatkowe korzyści ze
spożywania mąki łubinowej:

Mąka łubinowa
bioQlinar

Masa netto: 500g

Składniki: nasiona łubinu słodkiego
ekologicznego, tostowane, mikronizowane

Może służyć jako substytut do
przygotowania gofrów, ciastek i deserów.
W chlebie, jako zastępnik do 15% mąk
zbożowych.

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna kJ/kcal: 1370/328
Tłuszcz g: 5,02
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 1,06
Węglowodany przyswajalne g: 23,9
– w tym cukry g: 2,81
Błonnik pokarmowy g: 34,6
Białko g: 29,7
Sól g: <0,01

Dodatkowe korzyści ze
spożywania mąki lnianej
pełnotłustej złotej:

Mąka lniana
pełnotłusta złota
bioQlinar

Masa netto: 500g

Składniki: nasiona lnu złotego
ekologicznego, prażone, mikronizowane

Idealny dodatek do wypieków, naleśników
jako panierka do drobiu, ryb i warzyw.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:2087/497
Tłuszcz g:38,4
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:5,3
Węglowodany przyswajalne g:0,9
– w tym cukry g:0,5
Błonnik pokarmowy g:30,1
Białko g:22,6
Sól g:0,14

Dodatkowe korzyści ze
spożywania mąki lnianej
pełnotłustej brązowej:

Mąka lniana
pełnotłusta brązowa
bioQlinar

Masa netto: 500g

Składniki: nasiona lnu brązowego
ekologicznego, prażone, mikronizowane

Może służyć jako dodatek do pieczenia
chleba, ciastek, naleśników, jako panierka
do drobiu, ryb i warzyw.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal: 2269/549
Tłuszcz g: 46,0
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 5,3
Węglowodany przyswajalne g: 0,9
– w tym cukry g: 0,5
Błonnik pokarmowy g: 25,0
Białko g: 18,6
Sól g: 0,14

Dodatkowe korzyści ze
spożywania mąki gryczanej:

Mąka gryczana
bioQlinar

Masa netto: 500g

Składniki: gryka ekologiczna obłuszczona, mielona.

Może być stosowana do pieczenia chleba,
ciastek, naleśników, jako dodatek do sosów.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:1400/335
Tłuszcz g:3,1
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:0,49
Węglowodany przyswajalne g:70,6
– w tym cukry g:1,7
Błonnik pokarmowy g:10,0
Białko g:12,6
Sól g:0,028

Dodatkowe korzyści ze
spożywania mąki z gorczycy:

Mąka z gorczycy
bioQlinar

Masa netto: 500g

Składniki: nasiona gorczycy białej
ekologicznej, mielone

Może być stosowana do pieczenia
naleśników, jako panierka do drobiu,
ryb i warzyw, jako dodatek do sosów.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal: 2130/508
Tłuszcz g: 36,0
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 2,0
Węglowodany przyswajalne g: 28
– w tym cukry g: 13,4
Błonnik pokarmowy g: 12,0
Białko g: 26,0
Sól g: 0,013

Błonnik jabłkowy
bioQlinar

Masa netto: 150g

Składniki: mikronizowany wytłok jabłkowy BIO

Stosowany w celu zagęszczenia zup i sosów,
usztywnienia dżemów, marmolad i kremów,
wydłużenia okresu świeżości wypieków.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:1213/290
Tłuszcz g:1,8
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:0,5
Węglowodany przyswajalne g:38,3
– w tym cukry g:15,8
Błonnik pokarmowy g:51,3
Białko g:4,5
Sól g:<0,01

Błonnik gryczany
bioQlinar

Masa netto: 150g

Składniki: mikronizowana łuska gryczana BIO

Stosowany w celu zagęszczenia zup i sosów,
wydłużenia okresu świeżości wypieków.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:830/198
Tłuszcz g:0,6
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:0,2
Węglowodany przyswajalne g:3,1
– w tym cukry g:

0,2

Błonnik pokarmowy g:81,0
Białko g:4,5
Sól g:0,025

Błonnik z czarnego bzu
bioQlinar

Masa netto: 150g

Składniki: mikronizowany wytłok
z czarnego bzu BIO

Stosowany w celu zagęszczenia zup i sosów,
usztywnienia dżemów, marmolad i kremów,
wydłużenia okresu świeżości wypieków.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:1050/250
Tłuszcz g:6,0
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:0,5
Węglowodany przyswajalne g:11,0
– w tym cukry g:

7,5

Błonnik pokarmowy g:60,0
Białko g:8,1
Sól g:0,017

Błonnik aroniowy
bioQlinar

Masa netto: 150g

Składniki: mikronizowany wytłok aroniowy BIO

Stosowany w celu zagęszczenia zup i sosów,
usztywnienia dżemów, marmolad i kremów,
wydłużenia okresu świeżości wypieków.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:1130/270
Tłuszcz g:4,5
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:0,4
Węglowodany przyswajalne g:17,4
– w tym cukry g:

16,7

Błonnik pokarmowy g:62,0
Białko g:9,0
Sól g:<0,01

Imbir w proszku
bioQlinar

Masa netto: 50g

Składniki: wytłok z imbiru ekologicznego,
drobno mielony

Imbir w proszku wspomaga trawienie oraz
spalanie tkanki tłuszczowej. Może służyć
jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej –
dodaje wyrazistego smaku oraz nadaje niepowtarzalny aromat.

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal:1334/316
Tłuszcz g:0,8
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g:0,4
Węglowodany przyswajalne g:65,4
– w tym cukry g:0,7
Błonnik pokarmowy g:18,5
Białko g:2,6
Sól g:4,5

Gofry Łubinowe

Przepis na pyszną i zdrową przekąskę na bazie mąki łubinowej bioQlinar. W tym filmie dowiesz się, jakie wartości zdrowotne ma mąka łubinowa i dlaczego warto sięgać po zamienniki zwykłej mąki pszennej. Przekonaj się sam!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Chleb na maślance

W tym odcinku Sebastian Gołębiewski zdradza sekret na idealny, wilgotny chleb, który zachwyci każdego! W przepisie użyto niezwykle bogatej w kwasy Omega 3 i 6 mąki lnianej pełnotłustej brązowej bioQlinar. Zobacz odcinek i wypróbuj przepis!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Koktajl śniadaniowy

Zapraszamy do obejrzenia odcinka, w którym Sebastian Gołębiewski przygotuje specjalnie dla Was pożywny i zdrowy koktajl śniadaniowy z błonnikiem gryczanym bioQlinar. Prosty przepis zachwyci każdego a wartości prozdrowotne tego dania będą zachęcać do włączenia go do swojego menu. Przekonaj się sam!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Ciasto czekoladowe jak brownie

Poznaj przepis na zachwycające i mocno czekoladowe ciasto, które powstało na bazie zdrowszej alternatywy dla mąki pszennej – mąki gryczanej bioQlinar. Sebastian Gołębiewski zdradzi, dlaczego mąka gryczana jest tak wyjątkowa a dodatkowo podzieli się sprawdzonym przepisem na doskonały deser!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Vege smalec

Nie masz pomysłu na śniadanie lub zdrową, smaczną przekąskę? Obejrzyj ten odcinek i dowiedź się, jak przygotować wysokobłonnikowy, wegański smalec! W tym przepisie nie zabraknie sekretnych składników oraz kucharskich trików, które sprawią, że zdrowe gotowanie stanie się Twoją pasją :)

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Gryczane Gnocci

W tym odcinku Sebastian Gołębiewski podzeli się sekretem na włoskie danie ale w zdrowszej wersji! Gryczane gnocci powstanie na bazie mąki gryczanej bioQlinar, która ma wiele właściwości prozdrowotanych. Przepis jest prosty, smaczny a co najważniejsze zdrowy. Przekonaj się sam!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Napój lniano migdałowy

Nie masz pomysłu na szybką i zdrową przekąskę, lub odżywcze drugie śniadanie? Obejrzyj ten odcinek, a dowiesz się jak wyczarować złoty napój o pysznym smaku i jeszcze lepszych właściwościach zdrowotnych. Sebastian Gołębiewski na bazie mąki lnianej złotej pełnostłustej bioQlinar wyczaruje napój lniano migdałowy, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Pasta z tofu

Kolejny świetny i prosty przepis na alternatywę dla tradycyjnego obkładu czy znanego powszechnie hummusu. Ten przepis sprawdzi się w kuchni nawet największego laika w gotowaniu! W przepisie użyto błonnika jabłkowego bioQlinar, który ma wiele wartości prozdrowotnych. Jakich? Dowiedz się sam oglądając ten materiał!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Ciasto na lato

W tym odcinku Sebastian Gołębiewski dzieli się z Wami sprawdzonym przepisem na idealne ciasto do niedzielnej kawki! :) Tradycyjnie zaskoczy prostym przepisem i nietuzinkowymi dodatkami. Do ciasta doda m.in. mąkę gryczaną, błonnik z czarnego bzu oraz imbir mielony bioQlinar, więc ciasto to będzie prawdziwą bombą odżywczą! Przekonajcie się sami!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Bliny gryczane

Drożdżowe bliny gryczane w zupełnie innej odsłonie. W tym odcinku poznasz nietuzinkowy przepis na tradycyjne wschodnie danie, do którego szef kuchni Sebastian Gołębiewski dodał solidną porcję zdrowia. Zobacz co można wyczarować używając mąki gryczanej oraz błonnika z czarnego bzu bioQlinar!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Ciasto cukiniowe ze śliwkami

Jeśli szukasz pomysłu na idealne, wilgotne, a do tego szybkie ciasto z owocem, to ten przepis przypadnie Tobie do gustu. Razem z kucharzem Sebastianem Gołębiewskim możesz przyrządzić wysokobłonnikowe ciasto na bazie cukinii, mąki gryczanej i błonnika z czarnego bzu bioQlinar. Sprawdź ten niezawodny przepis!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj

Ciasteczka cytrynowe

W tym przepisie królować będzie mąka łubinowa bioQlinar z certyfikatem EKO, której dobroczynne właściwości zadziwią niejednego! Dowiedź się więcej o tym niesamowitym produkcie i odkryj prosty i sprawdzony przepis na słodką przekąskę, którą pokochają dzieci i dorośli!

Wiedza medyczna zawarta w niniejszym filmie oparta jest na źródłach medycznych, które znajdziesz tutaj